Tutorial Rapid: Cum instalezi WordPress in 2 minute

Din acest articol vei afla cum sa instalezi WordPress in 2 minute, indiferent de nivelul de competente digitale. WordPress este cel mai popular constructor de site-uri din lume. Aproape 50% din site-urile din intreaga lume, sunt facute cu WordPress. Este usor de folosit de catre oricine si toate majoritatea companiilor de curierat si facturare, au module care pot fi integrate cu usurinta in WordPress. Vezi un articol despre argumente pro si contra WordPress.

In majoritatea cazurilor, sa instalezi WordPress, dureaza maxim 2 minute. Mai jos ai 3 pasi pe care trebuie sa ii parcurgi pentru a instala WordPress rapid si fara erori. 

wordpress instalare

Pasul 1: Logare in cPanel

In Romania, majoritatea companiilor care ofera servicii de hosting, iti ofera la dispozitie cPanel. Pentru a accesa cPanel-ul site-ului tau, trebuie sa te conectezi in contul tau de pe site-ul firmei ce ofera hosting, sau sa scrii domeniultau.ro/cpanel/. Userul si parola trebuie sa le ai in mail-urile primite de la firma de hosting. 

Dupa ce te-ai logat in cPanel, trebuie sa vezi urmatoarea imagine:

cum sa instalezi wordpress cpanel

 

In functie de compania care ofera hosting, pot exista diferite modalitati de instalare WordPress. Cel mai popular este Softaculous. Daca ai Softaculous, o sa apara ca in imagine de mai jos si trebuie doar sa dai click pe una din iconitele cu WordPress. Daca nu ai Softaculous, trebuie sa cauti iconita WordPress. Cel mai simplu e sa folosesti comanda Ctrl+F si cauti cuvantul WordPress. In functie de versiunea de cPanel, poate sa difere putin interfata grafica, dar trebuie sa gasesti undeva WordPress.

cum sa instalezi wordpress tutorial


Daca ai gasit iconita cu WordPress, trebuie doar sa dai click pe ea si dupa aceea sa dai click pe Install sau Instal now.

instalare wordpress

Pasul 2: Configurare instalare

Dupa ce ai dat click pe instalare, se deschide o fereastra in care trebuie sa setezi unele chestii. Sunt 5 campuri simple si dureaza 1 minut sa le setezi corespunzator.

tutorial instalare wordpress

2.1. Software Setup

Cel mai important lucru este sa setezi https. In functie de preferinte poti sa pui si cu www, dar la BRO Media preferam sa selectam doar https, fara www. Al doilea camp important este numele domeniului. Asigura-te ca este domeniul corect si nu instalezi pe un alt domeniu. 

In mod implicit, in campul Directory apar literele „wp”. Acelea sunt pentru a instala WordPress intr-un anumit folder. De exemplu, daca lasi literele „wp” acole, WordPress se va instala de genul domeniultau.ro/wp/. Structura link-ului arata urat si cel mai bine este sa il instalezi doar pe domeniultau.ro. Pentru asta, trebuie sa te asiguri ca acel camp este gol. Ultimul camp din setarile de software este versiunea de WordPress pe care vrei sa o instalezi. Daca nu ai anumite preferinte, cel mai indicat este sa instalezi ultima versine de WordPress disponibila.

2.2. Site Settings

La partea de site settings, este totul foarte simplu. Trebuie doar sa setezi numele site-ului si sloganul. Cele doua casute trebuie sa fie debifate.

2.3. Admin Account

La admin account, trebuie sa setezi userul si parola de acces la WordPress. Acestea sunt folosite doar la accesul WordPress si nu au treaba cu parola de la cPanel sau de la domeniu. Asigura-te ca la user, nu lasi admin, deoarece site-ul devine mai vulnerabil importiva atacurilor cibernetice. 

Parola trebuie sa fie puternica si pentru asta trebuie sa fie diferita de user sau numele site-ului. Ca in majoritatea altor site-uri, parola trebuie sa contina minim 8 caractere, o litera mica, o litera mare, un numar si un caracter special. Incearca sa creezi o parola care are un punctaj de 100 din 100. 

Admin email este mail-ul care o sa fie folosit la recuperarea parolei sau pentru mail-uri importante ce tin de siguranta site-ului tau. In mod implicit, email-ul este admin@domeniultau.ro si trebuie sa il schimbi pentru a nu avea probleme daca uiti parola. Toate aceste date pot fi schimbate si dupa ce ai instalat WordPress.

2.4. Language si Plugins

Este important sa alegi limba site-ului, aceeasi cu limba in care o sa fie continutul site-ului. Daca te razgandesti si vrei sa schimbi limba, o poti face si dupa ce ai instalat WordPress.

La partea de plugins, agentia noastra de web design, recomanda sa instalezi doar Loginizer. Acest plugin este important pentru securitatea site-ului tau. O problema de siguranta a site-urilor pe platforma WordPress este ca sunt vulnerabile in fata atacurilor de tip brute force login. Asta inseamna ca se pot pune robotei care sa incerce foarte multe combinatii de user si parole, pana cand este gasita cea corecta. De asta am mentionat mai sus, ca este important ca userul sa nu fie lasat admin si trebuie schimbat in ceva personalizat. Plugin-ul Loginizer impiedica atacurile de acest tip prin faptul ca dupa 3 incercari de logare fara succes, se blocheaza o noua incercare pentru cateva minute. Daca se incearca si dupa accea, acest plugin poate bloca complet orice incercare de logare. Daca ai acest plugin instalat, asigura-te ca sti parola de acces si nu o sa faci o gramada de incercari, deoarece risti sa fi blocat pentru o perioada foarte lunga.

La Advanced Options si Select Theme nu schimbi nimic. Tema se poate alege dupa instalarea WordPress.

Pasul 3: Instalare

Dupa ce ai completat toate datele, nu ramane decat sa dai click pe Install. Dupa ce dai click pe install, trebuie sa dureze cateva secunde pentru ca WordPress sa fie instalat. 

In functie de compania la care ai hosting, e posibil uneori sa iti dea o eroare ca WordPress trebuie sa instaleze peste o fila cu acelasi nume, care este deja existenta pe site. De obicei acea fila este index.php si trebuie sa bifezi ca accepti sa se instaleze peste. 

Acum ca ai instalat WordPress pe domeniul tau, o sa vezi ca iti apare un articol cu Hello World. Pentru acces ca admin, trebuie sa intri pe link-ul domeniultau.ro/wp-admin/ si sa introduci userul si parola setate de tine. 

instalare wordpress rapid

Recomandari dupa instalare

Cat timp lucrezi la site, este recomandat sa ai un plugin de mod mentenanta. Cu acest plugin, tu poti vedea cum arata site-ul, dar cei ce nu sunt logati ca administrator, vor vedea o pagina cu ” Site in constructie” sau ” Cooming Soon”. Pentru a instala un modul de acest tip, trebuie sa mergi in Dashboard->Module->Adauga Modul Nou si cauta „maintenance mode”. O sa gasesti mult rezultate si poti sa alegi cel care iti place cel mai mult.

Este indicat sa instalezi un un modul de constructie site-uri moderne, precum Elementor sau WPBakery. Editorul clasic de la WordPress este destul de limitat in optiuni, dar este simplu de utilizat pentru incepatori. 

Acesta fost un tutorial rapid despre cum instalezi WordPress si nu ar trebui sa dureze mai mult de 2 minute pentru a pune in aplicare toti pasii.

Citeste mai multe articole