Creare site web: Pret si ce influenteaza pretul in 2024

Lucruri care influenteaza pretul unui site web

Te gandesti ca trebuie sa spargi pusculita pentru crearea unui site web pentru afacerea ta? NU intotdeauna un site web poate sa coste o avere, dar sunt si cazuri cand poate costa destul de mult. Iata ce lucruri pot influenta pretul unui site. 

1. Functionalitatile site-ului

Pretul unui site web difera in functie de ce vrei sa contina site-ul tau. E o diferenta uriasa intre un site care are doar o pagina de prezentare a companiei si un site complex cu diverse functionalitati si integrari. De asemenea este diferenta foarte mare de pret intre un site facut pe o platforma gen WordPress sau Shopify si unul scris cu cod de la 0.

2. Agentie sau freelancer

Poti opta sa lucrezi cu o agentie sau cu un freelancer. Pretul freelancer-ului poate fi mai mic dar majoritatea nu ofera factura si poate disparea daca situatia se complica. Nu inseamna ca freelancerii nu sunt seriosi, doar ca e riscul mai mare sa nu termine proiectul, deoarece nu exista un contract intre firme. In mare parte cam toti cei care detin o agentie de web design, au inceput ca freelanceri. 

3. Marimea agentiei

Ca in majoritatea domeniilor de activitate care presteaza servicii, firmele mari au costuri mai mari, deci si preturile serviciilor sunt mai mari. O agentie cu 2-3 angajati isi permite sa aiba preturi mai mici decat o agentie cu 20-30 de angajati. De asemenea trebuie luat in calcul si locatia agentiei. O companie care are sediul la periferia orasului Botosani isi permite sa aiba preturi mai mici decat una care are sediul in centrul Bucurestiului. De asemenea o agentie care lucreaza remote poate sa aiba preturi mai mici decat una cu sediu fizic.

Ce trebuie sa ai in vedere cand incepi crearea unui site

Inainte sa semnezi un contract de prestari servicii cu o agentie sau un freelancer, trebuie sa te asiguri ca totul este clar si vei sti de la inceput ce o sa primesti. Mai jos ai cateva lucruri la care sa fi atent:

1. Ce e inclus in pret

Intotdeauna asigura-te ca stii de la inceput tot ce este inclus in pret. Citeste bine ce ofera fiecare agentie/freelancer si daca sunt chestii neclare, clarifica-le. Uita-te la numarul de pagini/produse incluse in pret si ce functionalitati ai.

2. Ce costa extra

Clarifica cu agentia/freelancer-ul daca o sa ai costuri extra pentru numarul de pagini sau pentru optimizarea site-ului. De asemenea verifica daca editarea graficii sau indexarea este inclusa in pret. Acestea sunt niste lucruri standard pe care ar trebui sa le ofere toata lumea, incluse in pret.

3. Experienta designer-ului

Un an de experienta in crearea site-urilor web este suficient pentru a putea avea incredere in acel freelancer/agentie. In acest domeniu nu conteaza ca ai 2 ani de experienta sau 20. Un tanar in varsta de 16 ani poate sa stie mai multe despre crearea unui site, decat o persoana de 40-50 de ani. In acest domeniu varsta nu conteaza si nici zecile de ani de experienta. Singurele lucruri care conteaza sunt seriozitatea, portofoliul si recenziile de la clienti. Pentru a verifica daca lucrarile prezentate sunt cu adevarat lucrarile freelancer-ului/agentiei, trebuie sa te uiti in partea de jos a site-ului, unde trebuie sa fie un link catre site-ul acestuia. 1 din 10-15 clienti cer designer-ului sa nu puna link catre site-ul personal. Daca majoritatea site-urilor prezentate sunt fara un link catre site-ul personal, inseamna ca de fapt sunt site-uri pe care nu le-a facut el/ea.

Cat costa un site web

Dupa ce am vazut ce lucruri influenteaza pretul unui site, a venit momentul sa aflam cat ar trebui sa coste un site. Mai jos sunt niste preturi decente pentru piata din Romania.

1. Pret site prezentare

Pentru un site de prezentare pretul ar trebui sa fie intre 300 si 800 de euro, in functie de complexitate si de numarul de pagini. De exemplu, pentru un site de prezentare foarte simplu si cu maxim 3 pagini, pretul nu trebuie sa depaseasca 400 de euro, cu optimizare si indexare inclusa. Pentru site-uri cu mai multe pagini si cerinte mai complexe, pretul poate sa fie maxim 800 de euro. Tot ce depaseste aceasta suma e doar o exagerare care nu poate fi justificata si nu este conform pietei din Romania din anul 2024. De asemenea tot ce este mult sub 300 de euro trebuie sa ridice suspiciuni si trebuie neaparat verificat daca exista o persoana/firma serioasa in spatele acestei oferte. 
Vezi preturile noaste aici

2. Pret magazin online

Preturile pentru realizare magazin online sunt de obicei de doua ori mai mari fata de preturile site-urilor de prezentare. Un magazin online este mai complex si necesita mai mult timp pentru realizarea lui. Preturile magazinelor online pleaca de la 500 de euro si in functie de numarul de produse si complexitate poate sa ajunga pana la 2000 de euro sau chiar peste.

3. Pret site-uri scrise cu cod si aplicatii

Pretul pentru site-uri scrise cu cod de la 0, incep de la minim 1000 de euro si in functie de complexitate pot sa ajunga la cateva zeci de mii. De asemenea aplicatiile pentru site-uri pot incepe de la cateva mii si pot ajunge la zeci sau sute de mii. 

4. Pret mentenanta website

Este important sa ai o persoana care sa se ocupe de mentenanta site-ului tau. Un pret mentenanta site decent, incepe de la 50 de euro si poate sa ajunga pana la 2-300 de euro, in cazul magazinelor online. Pretul nostru pentru mentenanta unui site, incepe de la 200 lei/luna si in functie de necesitatile tale poate sa creasca.  

Concluzie

In concluzie, pretul unui site difera in functie de functionalitatile acestuia si de platforma in care e facut. Pentru un site de prezentare facut in WordPress nu trebuie sa platesti mai mult de 600 de euro.

Verifica intotdeauna cine urmeaza sa iti faca site-ul. Daca este freelancer, uita-te daca are recenzii pe platforme de freelancing, iar daca este firma, verifica daca are recenzii pe Google/Facebook si daca are un SRL fara probleme.

La BRO Media incercam sa tinem preturile cat mai decente si in limitele pietei din Romania. De asemenea, in majoritatea cazurilor, incercam sa nu avem costuri extra, iar daca acestea exista, le vei afla inainte de inceperea colaborarii. Ne poti contacta oricand, pentru a discuta mai multe detalii despre proiectul tau.