[7 pasi simpli] Cum sa scrii un articol in WordPress

Cum sa scrii un articol in WordPress

Acesta este un tutorial pentru incepatori si vei invata cum sa scrii corect un articol in WordPress. Sunt 7 pasi simpli care pot fi parcursi de oricine. Ca sa incepi, trebuie sa te conectezi la panoul de control WordPress al site-ului tau. Pentru a face asta acceseaza domeniul-tau.ro/wp-admin sau domeniul-tau.ro/login . Dupa ce ai introdus userul si parola, te duci in panoul de control WordPress si urmezi urmatorii pasi.

Pasul 1 - Verifica structura link-urilor articolelor

Verifica daca structura viitoarelor postari e corecta, deoarece acest aspect este important pentru optimizare SEO. Pentru asta, din panoul de control WordPress, trebuie sa te duci in Setari si dupa aceea in Legaturi personalizate. Bifeaza Nume articol si dupaia Salveaza modificarile

structura linkurilor articolelor in WordPress
structura linkurilor articolelor in WordPress 2

Este foarte important ca link-ul tau sa contina cuvintele cheie importante pentru acea pagina. Un exemplu de link corect este domeniul-tau.ro/ce-beneficii-ai-daca-citesti si un exemplu de link incorect este domeniul-tau.ro/postarea-12. Daca nu ai inspiratie, poti sa te uiti ce au folosit competitorii tai si sa il faci similar.

Pasul 2 - Adauga un articol nou

Pentru a adauga un articol ai doua optiuni. Daca esti logat ca admin, ai deasupra site-ului niste scurtaturi, iar una dintre ele este Adauga si selectezi Articol. Cealalta este din panoul de control WordPress. Te duci la Articole si dai Adauga Articol.

adauga articol in WordPress

Pasul 3 - Adauga titlul articolului

Cand adaugi un titlu in WordPress, vei vedea ca link-ul articolului o sa fie similar. In functie de tema aleasa, link-ul se schimba pe loc sau la unele teme trebuie sa apesi Publica, pentru ca link-ul sa se schimbe.

Ce trebuie sa ai in vedere cand alegi un titlu:

3.1. - Titlul trebuie sa contina cuvintele cheie

Daca scrii un articol despre gene false, atunci trebuie sa ai in titlu cuvintele „gene false”. Cea mai buna inspiratie este concurenta. Uita-te la primele 3 rezultate din Google si vezi ce fraze folosesc ei.

3.2. - Lungimea titlului

Cu cat e mai lung titlu, cu atat mai bine, dar fara sa exagerezi. In loc sa fie „Despre gene false”, poti sa pui „Tot ce trebuie sa stii despre gene false”.

3.3. - Titlul trebuie sa exprime continutul articolului (fara clickbait)

Intotdeauna fi sigur ca titlul tau exprima exact ce contine articolul si nu este o exagerare. Algoritmul Google se imbunatateste mereu si isi da seama daca utilizatorii au gasit informatia completa la tine pe site sau a trebuit sa mai caute si pe alte site-uri.
De ex.: Tuturor ni s-a intamplat sa cautam pretul unui serviciu despre care nu stim prea multe si sa gasim doar informatii de genul „depinde”, plus inca cateva sute de cuvinte de bla bla sa umple pagina. Si dupa ce citim acel articol nu avem nici cea mai mica idee daca acel serviciu costa 100 de Lei, 5000 de Lei sau 700.000 de lei. Google a inceput sa isi dea seama de asta si a inceput sa ii penalizeze.  

Pasul 4 - Adaugi continutul articolului WordPress

WordPress iti ofera o multime de optiuni pentru crearea articolului tau. Poti sa apesi plusul de langa logo-ul WordPress pentru a vedea toate optiunile disponibile sau poti apasa plusul de sub titlul recent adaugat pentru a vedea cele mai importante optiuni.

adauga continut in WordPress

Pentru a sterge ceva, trebuie sa dai click pe acel bloc si sa te duci la cele 3 puncte din dreapta si dai Inlatura bloc

steerge continut in WordPress

Pasul 5 - Adauga imagini sau video-uri

E foarte important ca articolele sa contina imagini sau video-uri. Incarca cel putin o imagine sau video in fiecare articol. Pentru a incarca o imagine, poti folosi optiunea Imagine sau Media si text.

incarcare media si text in WordPress

IMPORTANT: Cand incarci imagini, asigura-te ca au o dimensiune mica, pentru a nu ingreuna viteza site-urilor. Incearca sa folosesti site-ul TinyPNG pentru a le comprima. De asemenea video-urile le poti incarca direct de pe YouTube

incarca video WordPress

Intotdeauna asigura-te ca ai un titlu bun pentru imaginile pe care le incarci. Un titlu bun este acela care exprima exact ce este in poza. Incearca sa pui si alt text la toate pozele, ca in imaginea de mai jos.
De ex.: Primesti pe WhatsApp o imagine pe care vrei sa o pui pe site. Nu o uploadezi cu titlul WhatsApp-Image-2022.jpeg, ci o redenumesti gene-false-dupa-sedinta.jpg si alt text „femeie cu gene false dupa sedinta”.

Pasul 6 - Setari inainte de publicare

Inainte sa publici un anunt, trebuie sa te uiti la niste setari importante pentru eficienta articolului.

6.1. - Alege sablonul articolului

In functie de tema pe care o folosesti, sablonul articolului poate sa difere. Ai mai multe optiuni, asa ca trebuie sa le verifici pe toate pentru a vedea care e cea mai potrivita pentru tine.

6.2. - Link-ul articolului

Asigura-te ca link-ul articolului are structura potrivita si coincide cu titlul.

6.3. - Alege categoria

Poti sa grupezi articolele tale pe categorii. Cand o sa ai multe articole, o sa te ajute sa le ai grupate pe categorii, asa ca incepe sa iti faci un obicei sa le adaugi in categorii de la inceput.

6.4. - Etichetele

Adauga etichetele sau #hastagurile articolului tau. Dupa fiecare cuvant apasa enter.

setari publicare articol wordpress

6.5. - Adauga o imagine reprezentativa

Imaginea reprezentativa este acea imagine care apare in Google in dreapta articolului tau. Fiindca o sa fie foarte mica, incearca sa alegi o imagine fara text pe ea si fara detalii fine.

6.6. - Permite comentarii articolului

Dupa cum ii zice titlul, aceasta functie poate sa permita celor ce citesc, sa lase comentarii, sau poti bloca sectiunea de comentarii.

imagine reprezentativa WordPress

6.7. - Adauga metadescriere

Daca folosesti plug-in-uri ca RankMath sau Yoast SEO, adauga o metadescriere articolului tau. Asigura-te ca folosesti cuvantul cheie si scurta descriere este clara in privinta continutului articolului. 

metadescriere WordPress

Pasul 7 - Publica articolul

GATA! Ai publicat primul tau articol. Daca nu folosesti RankMath sau YoastSEO, du-te in Google Search Console si indexeaza manual noul articol, pentru o indexare mai rapida. Daca tot esti in Google Search Console, incarca si un sitemap pentru a indexa paginile mai rapid in viitor. Daca ai nevoie de servicii de web design, te putem ajuta oricand.

Citeste mai multe articole