WordPress - Argumente pro si contra

WordPress este o platforma foarte populara de creare site, care a aparut in 2003 si creste foarte repede de la an la an. Aproximativ 40% dintre toate site-urile existente sunt create in WordPress. 

Mai jos am facut o lista cu avantajele si dezavantajele WordPress-ului, pentru a intelege mai bine in ce cazuri este recomandat sa folosim aceasta platforma pentru crearea site-urilor web.

wordpress-pro-si-contra

Avantaje

Popularitate

WordPress se bucura de o popularitate uriasa in mediul online, deoarece 40% din toate site-urile web existente folosesc aceasta platforma. Fiind cea mai populara platforma de creare de site-uri, toate companiile importante au plugin-uri compatibile cu WordPress, cum ar fi bancile, companiile de transport, facturari si altele. De asemenea au o echipa formata din cei mai buni programatori din lume, care se asigura ca totul functioneaza perfect si care imbunatateste mereu platforma.

Securitate

Desi la inceput, WordPress nu era o platforma sigura si era expluatata de hackeri, acest lucru s-a schimbat si WordPress a ajuns sa fie printre cele mai sigure platforme. Cea mai exploatata problema de catre hackeri era cea de a folosi softuri pentru a incerca sa se logheze cu parole aleatorii de foarte multe ori, pana cand o gaseau pe cea corecta. Echipa WordPress este acum formata din experti internationali in securitate si au rezolvat aceasta problema cu ajutorul unor plugin-uri care ofera un numar limitat de incercari de logare. In anul 2022 foarte multe companii mari folosesc WordPress, chiar si unele site-uri guvernamentale folosesc aceasta platforma. Daca site-ul Casei Albe este facut in WordPress, consideram ca putem avea incredere in securitatea acestei platforme.

Optimizare SEO

Optimizarea SEO, sau mai pe romaneste, pe ce loc este site-ul tau pe Google, la cuvintele cheie importante pentru compania ta. Un site web fara o optimizare SEO buna, este inutil, deoarece degeaba arata foarte bine daca nimeni nu intra pe el de pe motoarele de cautare. Cheltuielile cu promovarea unui site web, pot fi foarte mari, in functie de domeniul de activitate, iar optimizarea SEO este o investitie care isi scoate banii in cateva luni si aduce beneficii pentru totdeauna. Finnd cea mai populara platforma, WordPress este pe placul Google si site-urile facute cu aceasta platforma pot fi mai eficiente din acest punct de vedere. Contacteaza-ne pentru a discuta despre noul tau proiect.

Site-uri responsive

Poate de multe ori ai auzit cuvintele „site responsive” si te-ai intrebat ce inseamna. Vezi aici un articol detaliat despre ce inseamna un site 100% responsive. WordPress este o platforma care face toate site-urile responsive, adica structura site-urilor se modifica in functie de rezolutia ecranului, facand astfel site-urile usor de utilizat si de pe telefoanele mobile. In 2022, mai mult de jumatate de trafic vine de pe telefoanele mobile, asa ca acest lucru este foarte important pentru experienta utilizatorului. Trebuie mentionat ca in 2022, majoritatea platformelor care iti permit sa creezi site-uri web, sunt 100% responsive.

Magazin online usor de administrat

Toate site-urile facute in WordPress sunt usor de utilizat, inclusiv magazinele online care iti ofera o multime de oportunitati. Magazinele online create in WooCommerce iti permit sa faci modificari si oferte cu usurinta. Poti crea discount-uri, coduri de reduceri si alte campanii de marketing, chiar daca esti un utilizator nu foarte experimentat de internet.

WordPress este gratuit

Dupa ce ai citit cate avantaje iti ofera WordPress, acum afli ca aceasta platforma este gratuita si nu are limita la adaugarea de produse. Spre deosebire de alte platforme care iti permit sa iti faci un magazin online,  WooCommerce este gratuit si iti ofera posibilitatea sa adaugi un numar nelimitat de produse in magazinul tau online. Platforme precum Shopify iti cer o taxa de aproximativ 30$ pe luna, sau alte platforme autohtone iti cer taxe intre 20-50 euro pe luna. Nu este o suma mare pentru un magazin online, dar WordPress iti ofera aceleasi lucruri gratuit. Trebuie mentionat ca anumite plugin-uri din WordPress au si o versiune platita sau au doar o versiune platita, dar in mare parte poti crea un site de prezentare sau un magazin online doar cu versiunea gratuita.

Dezavantaje

Update-uri dese

WordPress isi face multe update-uri si destul de des. Acesta este un dezavantaj daca esti un utilizator care postezi des pe site-ul tau. Plugin-urile de asemenea se updateaza des si dupa cativa ani pot aparea probleme daca nu mai sunt updatate. Acesta poate fi si un avantaj, deoarece transmite incredere printre utilizatori, vazand ca sunt oameni care lucreaza permanent la imbunatatirea platformei.

Greu de modificat structura site-ului

Daca esti un utilizator fara multa experienta cu WordPress, o sa ti se para foarte greu sa modifici structura site-ului tau. In alte platforme precum Shopify schimbarea structurii este mai simpla pentru utilizatorii neexperimentati, dar WordPress este usor de administrat daca site-ul are deja structura dorita. Daca nu esti pretentios, iti poti face foarte simplu si rapid un site in WordPress. Trebuie sa ti cont ca support-ul din partea celor care fac teme si plugin-uri, de multe ori este limitat sau apare destul de tarziu.

Nu intotdeauna isi merita banii

Vorba romaneasca cu dai un ban si stai in fata, nu are intotdeauna sens in WordPress. Ba din contra de multe ori se intampla ca o tema platita sa fie inferioara unei teme gratuite. Cele mai populare teme gratuite din WordPress sunt atent inspectate de developerii din echpa WordPress, care se asigura ca acestea functioneaza fara probleme. Unele teme premium nu sunt compatibile cu toate plugin-urile de pe platforma si se dovedesc a fi doar o pierdere de bani. Bineinteles ca nu e cazul majoritatii temelor si plugin-urilor, dar cand achizitionezi ceva trebuie sa fi atent la numarul descarcarilor si la recenziile oferite de ceilalti utilizatori.

Concluzie

La BRO Media consideram ca WordPress este cea mai buna optiune pentru majoritatea firmelor din Romania si intotdeauna o recomandam clientilor nostrii. Este cea mai populara platforma deoarece este sigura, usor de administrat si efectiva din punct de vedere al optimizarii SEO. Multa lume a auzit de mitul ca WordPress nu e sigur, dar uita ca in mediul online niciun site nu e sigur si pana si cele mai „sigure” site-uri din lume(ex NASA, Pentagon, Banci etc.) sunt hack-uite de foarte multe ori. Scopul principal este ca un site sa nu fie o tinta usoara pentru hackeri si WordPress este o platforma care rezista cu brio majoritatii atacurilor cibenetice. 

De asemenea WordPress este gratuit, tine mereu pasul cu noile tehnologii si ofera toate optiunile dorite. Mentenanta este usoara daca site-ul este structurat bine si utilizatorii nu intampina probleme cand vor sa adauge continut pe site. 

Citeste mai multe articole